keskiviikko 28. elokuuta 2013

21. Polenta

Voivottelen usein päässäni sitä, kuinka tykkäisin postailla tänne enemmänkin kaikenlaisia reseptejä. Ainoa ongelma on, että mulla harvemmin on mihinkään mitään reseptiikkaa. Mä vaan teen ja jotain syntyy. Usein mulla on jonkinlainen pieni punainen lanka siitä, mitä mä oikein olen tekemässä, mutta joskus laitan silmät kiinni ja toivon parasta. Tämän taki mun on hyvin vaikea lisäillä tänne mitään reseptejä, kun mulla hyvin harvoin on mitään yksiselkoista aina toimivaa ohjetta. Olen fiiliskokkaaja, ja siitä on puhuttu täällä ennenkin... uhkailin opettelevani noudattamaan ohjeita, mutta kuten näkyy, se uhkaus on mennyt ihan harakoille.

Tykkään kuitenkin ihan kamalasti ottaa kuvia siitä mitä syön ja mitä oikein kokkailen, ja parhaimmistoja yleensä tungen ruokapäiväkirjojen yhteyteen. Tänään kuitenkin keksin, että hei, mitä jos tekisin sellaisen vähän vapaamuotoisemman ohjeen, missä vain selittäisin miten mä teen ja tietysti lisäisin siihen kuvia. En anna mitään absoluuttista ohjetta, vaan kerron ehkä enemmän tekniikoista joilla teen juttuja. Näin Tiina häseltää keittiössä.

Teki hirveästi mieli polentaa, vaikka eilen illalla olin vielä ihan varma että huomenna on pizza-päivä. Ehkä juustottoman pizzan tekeminen kuitenkin pelotti mut polennan kannalle, mikä on kyllä vähintään yhtä hyvää kuin pizzakin. Usein näkee että polennasta paistetaan sellaisia pieniä kakkusia, mutta itse tykkään syödä polentani enemmänkin muusimaisena. Muusin päälle on lisäksi oikein kiva latoa esimerkiksi paahdettuja kasviksia.

POLENTAA, KUKKAKAALIA, TOMAATTIA JA SOIJASUIKALEITA


Koska kasvisten paahtaminen uunissa vie jonkin aikaa, kannattaa niistä yleensä aloittaa. Kukkakaali ja tomaatti ovat molemmat ihan jumalaisia paahdettuna - eteenkin kukkakaali. Voisin vaikka paahtaa kokonaisen kukkakaalin ja pystyisin luultavasti syömään sen yhdeltä istumalta. Paahtolämpötilaksi sopii hyvin vaikka 225 C, jolloin kasviksia ei tarvitse pitää uunissa kuin noin 20 minuuttia. Kuitenkin jos ei ole kiire, niin tomaatit tykkäävät enemmän matalammasta lämpötilasta ja pidemmästä paahtoajasta, kukkakaali toimii loistavasti molemmissa lämpötiloissa. Ja ei kannata käsittää väärin, tomaateista tulee myös hyviä kuumemmassa ja nopeammin. Kuumassa tomaattien neste kuitenkin palaa helpommin leivinpaperiin, joten tomaattien irroittaminen saattaa eteenkin lämpimänä olla haasteellista, ellei omista ohutta teräslastaa. 

Tuoretta basilikaa tomaattien mausteeksi!
Puolita kirsikkatomaatit ja tee kukkakaaleista kivoja pieniä nuppuja
Siroittele päälle suolaa (hyppysellinen tasaisesti siroiteltuna riittää!) ja tuoretta basilikaa ja rouhi mustapippuria myllystä
Tästä näkyy hyvin noiden tomaattien nesteiden palaminen, Eipä kuitenkaan vaikuta tomaattien makuun tuo mitenkään.


Oikeasti tämä kombo olisi ollut varmaan ihan täydellinen jo pelkästään kasviksilla ja polennalla, mutta halusin lisätä hieman jotain proteiinipitoista. En ole koskaan ollut soijatuotteiden suurin fani, mutta minulla on silti yleensä ainakin soijarouhetta ja soijasuikaileita kaapissa ihan vaan sen vuoksi, ettei tulisi aina syötyä papuja. Kaapissa olisi ollut vielä kikherneitä, mutta vastustin kiusausta (oikeasti, pestolla maustetut kikherneet sopisivat tähän aivan varmasti aivan tajuttoman hyvin) ja päätin paistella soijasuikaleita. Itse varaan normaalisti yhden desin per ruokailija, mutta näitä voi paistella hyvin mielin enemmänkin, koska nää on aivan ihania vaikka iltapalaleivän tai tortillan välissä!

Soijasuikaleita turpoamassa vedessä, mausteena liraus soijakastiketta ja balsamicoviinietikkaa
Suikaleet pannulla: mausta paprikajauheella ja kuminalla. Pienellä lorauksella chilikastiketta tai balsamicosiirappia saa näihin kivan glaseeratun pinnan


Polenta on ihanaa ja kaiken lisäksi aika nopeaa tehdä. Jos polentaa meinaa syödä muusina, niin yhdelle henkilölle kannattaa käyttää puolesta desistä desiin polentajauhoa, riippuen nälän asteesta ja lisukkeista. Muussimaiselle polennnalle nestettä kannattaa lämmittää noin 3 dl per puoli desiä, eikä kannata arastella lisätä nestettä jos siltä tuntuu. Kakkumaiseen polentaan riittää 2,5 dl per puoli desiä. Polennan voi tehdä hyvin joko veteen joka on maustettu kavisliemellä, tai vaikka mantelimaitoon kuten minä tein tänään. Myös kookosmaito on sairaan hyvää polennan nesteenä. Maidotkin kannattaa maustaa kasvisliemellä. 

Kiehauta neste, vatkaa polentajauho nesteeseen, keitä pienellä lämmöllä noin 5 min ja nauti ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti