lauantai 24. elokuuta 2013

20. Vegaaninen omenapiirakka

Isi pyysi mua eilen tekemään omenapiirakkaa, joten kilttinä tyttönä mihän tein. Googlasin omenapiirakan, nappasin ensimmäisen ohjeen ja ryhdyin tuumasta toimeen. Vaikka mä muuten kokkailenkin hyvin vapaamielisesti, niin leipoessa noudatan aina ohjeita - koska mun laho pääni unohtaa melkein kaikki ohjeet saman tien (new york cheesecake on tässä poikkeus, sen täydellinen ohje on syöpynyt niin syvälle mun päähäni ettei oo tottakaan) ja leipoessa aineiden silmämääräisesti heittely voi olla hyvinkin tuhoisaa. Ehkä tämän takia olenkin parempi leipuri kuin kokki...

Normaalisti mä en edes liiemmin välitä omenapiirakasta, eikä tuo eilinenkään piirakka herättänyt mussa mitään tunteita vielä silloin kun otin sen uunista. Kuitenkin yöllä palatessani juoppokuskikeikalta olin siirtämässä piirakkaa kannelliseen rasiaan, kun sen herttainen tuoksu suorastaan valtasi aivoni. Jossain mieleni nurkissa muistin että ohjeessa oli puhuttu jotain vetäytymisajasta, joten piirakan yhtäkkinen viehättävä olemus johtui aivan ilmiselvästi siitä. Ja voi kuinka mun olisi tehnyt mieli maistaa sitä piirakkaa, mutta en halunnut pilata hienoa vegaaniputkeani - silloin tiesin että minun oli veganisoitava tämä ohje.



VEGAANINEN OMENAPIIRAKKA
1 piirakkavuoallinen (saat pellillisen kun tuplaat ohjeen)

200 g sinistä keijua
1,5 dl fariinisokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
0,75 dl mantelimaitoa
0,5 dl vanilja-soijajogurttia

3-4 omenaa takapihan omenapuusta
3 tl sokeria
1 tl kanelia

Tämä ohje on oikeasti niin simppeli että kuka vaan osaa tehdä tämän. Ja jos takapihalla ei ole omenapuuta niin suosittelen lähtemään omenavarkaisiin, sillä suoraan puusta poimitut suomalaiset omenat on must. Kaneliomena on aika hyvä lajike tähän, mutta muutkin pienet ja kirpeähköt käy myös.
  1. Sulata keiju muovikulhossa mikrossa.
  2. Sekoita sulaan rasvaan fariinisokeri. Sekoittele niin että se alkaa hieman sulaa.
  3. Lisää vehnäjauhot. Taikinan pitäisi olla tässä kohtaa vielä aika valuvaa, mutta siitä huolimatta ota n. kahvikupillinen taikinaa erilleen.
  4. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin. Taikina siis tosiaan on melko löysää, sellaista että se on helppo levitellä vuokaan lusikalla tai nuolijalla.
  5. Pilko omenat ohuiksi viipaleiksi ja asettele piirakan päälle haluamallasi tavalla.
  6. Ripottele päälle kanelia ja sokeria. Lopuksi mumustele vielä erilleen otettu taikina piirakan päälle. Se ei luultavasti näytä enää kovin houkuttelevalle piirakkamurusten jälkeen, mutta voisin väittää että et tule katumaan niiden laittamista. Jos olet kuitenkin sitä koulukuntaa joka ei tykkää murusista, älä ota taikinaa erilleen ja lisää aavistus lisää mantelimaitoa.
  7. Paista piirakkaa 30 minuuttia 200 C. 
  8. Anna jäähtyä ja nauti vaniljakastikkeen tai vanilja-soijajogurtin kanssa. Ja yritä olla syömättä koko piirakkaa kerralla, sillä tämä ei ole kovin terveellinen ohje.

1 kommentti:

  1. Tällä ohjeella tehty piirakka meni juuri uuniin. :)

    VastaaPoista