Tämän ruoan tarina on kutakuinkin seuraava: olin aivan ihastuksissani Disneyn Ratatouille-elokuvan ratatouillesta, ja minun oli tietysti aivan pakko tehdä sellaista myös. Niinpä käänsin netin ympäri ja etsin mielestäni lupaavimman ohjeen, ja tein aivan kuten käskettiin: näin hirveän vaivan punnitessani kaiken tarkasti, jotta lopputulos olisi mahdollisimman täydellinen. Mutta kun tämä taivaalliselta näyttävä herkku tuli uunista, ei sen maku miellyttänyt minua ollenkaan. Olin itseasiassa aika kiukkuinen kaiken sen hössötyksen jälkeen, ja mieleni olisi tehnyt paiskata koko vuoka vastapäiseen seinään. Kasasin kuitenkin itseni ja päätin lisätä vuokaan tomaattikastiketta ja jättää sen muhimaan uuniin toivoen parasta ja peläten pahinta. Ja kuinka ollakaan, siitähän tuli niin ihastuttavaa, että söin yli puolet vuoasta iltapalaksi. Sama homma taisi käydä myös tänään...
Tästä omasta ohjeestani tykkään paljon enemmän: ei se oo niin justiinsa ja priimaa tulee silti. Jos osaa pitää veistä kädessä tai vaihtoehtoisesti omistaa mandoliinin (ja osaa olla katkomatta sillä omia sormiaan... toisin kuin Tiina ensimmäisessä työssäoppimispaikassaan veti kurkkuviipaleiden sekaan myös vähän sormenpäitä) niin tämä on ihan pala kakkua. Vähäisestä työmäärästään huolimatta tämä vie jonkin aikaa, koska hitaasti matalalla lämmöllä valmistettavat ruoat ovat parasta.
TOMAATTINEN KASVISPAISTOS
1 keskikokoinen munakoiso
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
5-6 kypsää keskikokoista tomaattia
2 keksikokoista sipulia
mustapippuria
suolaa
rosmariinia
basilikaa
timjamia
sokeria
öljyä
öljyä
500 g tomaattimurskaa
1 dl kookosmaitoa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 tl Tannisen Chilisen lempeää kastiketta
2 tl Tannisen Chilisen lempeää kastiketta
1/2 kasvisliemikuutio
sokeria
- Viipaloi munakoiso ohuiksi viipaleiksi. Niiden ei tarvitse olla paperinohuita, mutta niin ohuita kuin tuskatta saat leikattua. Levitä viipaleet leivinpaperille ja sirottele päälle suolaa. Jätä munakoisot itkemään.
- Viipaloi loput kasvikset yhtä ohuiksi viipaleiksi kuin munakoisot. Tomaatteihin kannattaa käyttää sahateräistä veistä.
- Kuivaa munakoisot käsipaperilla.
- Asettele kasvikset limittäin vuokaan. Suosittelen kasaamaan ensin käteesi tornin jokaista ainesta ja asettamaan sen vuokaan, sen sijaan että laittaisit jokaisen viipaleen yksitellen.
- Ripottele kasvisten päälle yrttejä, suolaa ja sokeria, rouhi myllystä mustapippuria ja pirskottele hieman öljyä. Kasvikset eivät saa uida öljyssä. Öjyksi sopii hyvin oliiviöljy, mutta jos se on päässyt loppumaan, niin muutkin kelpaavat mainiosti.
![]() |
Vuoka valmiina uuniin |
- Paista kasviksia 180 C noin 50 minuuttia. Sillä aikaa sekoita tomaattikastikkeen ainesosat keskenään ja kiehauta. Kiehauttaminen ei ole pakollista, mutta omasta mielestäni maut tasoittuvat näin paremmin. Chilikastikkeen tilalle voit laittaa omaa suosikkiasi tai jättää kokonaan pois, jos et pidä ollekaan tulisesta. Omasta mielestäni chili antaa lopputulokseen hieman ryhtiä, mutta makuja on monia. Myöskin jos kammoaa kookosta, voi kookosmaidon korvata vaikka kaurakermalla - kookos tosin ei jää tähän vallitsevaksi mauksi, ja omasta mielestäni se taittaa tomaattia oikein ihanasti.
- Ota kasvikset uunista ja kaada tomaattikastike niiden päälle. Paista vielä noin 45 minuuttia.
![]() |
Suoraan uunista ♥ |
![]() |
Riisin kanssa tarjottuna. |
Ja siis tämä on ihan maailman parasta pelkältään tai lähes minkä tahansa lisukkeen kanssa - lämpimänä tai kylmänä, eteenkin kylmänä, eteenkin seuraavana päivänä. Jos sitä sinne asti säästyy.
Sun blogias on ilo lukea! : ) Tosi mukavaa lukea erilaisia kasvisruokaohjeita (koska kasvisruoka <3), liikuntahöpinöitä ja muutenkin. Mä tykkään ihan kamalasti!
VastaaPoistaKiitos paljon päivää piristävästä kommentista <3 ihana kuulla että joku ihan oikeasti lukeekin näitä ja vielä tykkääkin! Hyvää syksyä sinulle ;>
Poista