keskiviikko 9. lokakuuta 2013

38. Ihmeen hyvä soijawokki

Yläasteella mä olin oikea pro loihtimaan soijasuikaleista kaikkea jännää - suurimmaksi osaksi kyllä wokkeja, ihan tuhottoman hyviä sellaisia. Sitten wokkivillitys meni ohi ja siinä samassa ilmeisesti unohdin ihan kokonaan miten soijasuikaileista tehdään yhtään mitään hyvää. Sattuneesta syystä nykyään ei tule kokattua soijaa läheskään yhtä usein kun ennen - toisaalta ihan hyvä vaan. Eilen illalla olin talleilun ja lenkkeilyn jälkeen niin väsynyt, että ennen kuin jaksoin edes raahata itseäni suihkuun, oli pakko lemuta sohvalla ja kerätä voimia puoli tuntia. Kun palasin suihkusta, olo oli ihan voimaton ja maha murisi kuin vihainen koira. En ole jaksanut käydä aikoihin kaupassa, joten kaappi on aika tyhjänlainen. Suurin osa kasviksista upposi iltapäivällä paahdettuihin kasviksiin, eikä niistä jäljellä olevista yksinään ateriaa tehtäisi. Päätin siis turvautua soijasuikaleisiin. En ole varma vaikuttiko lopputulokseen väsymykseni vai tunkeutuivatko alienit aivoihini, mutta pitkästä aikaa päätin lähestyä aihetta uudella tavalla. Wokista tuli niin ihmeen hyvää, että tänään oli pakko tehdä uudestaan, ihan vaan varmistaakseni ettei väsymyksellä ollut näppejänsä pelissä makuaistini kanssa.

Oíkeastaa tässä ohjeessa ei ole mitään ihmeellistä, mutta pakko kirjoittaa tämä ylös johonkin, mistä en tätä niin helposti hukkaa. Ihan vaan siltä varalta että reseptimuistini päättää jälleen pyyhkiä itsensä. So simple, so fine.



IHMEEN HYVÄ SOIJAWOKKI
annos yhdelle nälkäiselle

1 dl riisiä (mikä tahansa käy, itse kuitenkin käytin risottoriisiä)
1/3 kasvisliemikuutio

1,5 dl soijasuikaleita
loraus soijakastiketta

1/2 sipuli
2 isoa lehtikaalin lehteä
1 porkkana

Savupaprikajauhetta
Jeeraa (eli juustokuminaa)
Muskottipähkinää
Makeaa chilikastiketta
Riisiviinietikkaa


  1. Laita riisit kiehumaan kasvisliemikuutiolla maustettuun veteen.
  2. Turvota soijasuikaleet kuumassa vedessä johon on lisätty loraus soijakastiketta.
  3. Kuutioi sipuli, leikkaa lehtikaali pieneksi, tee porkkanasta kuorimaveitsellä pitkiä suikaleita.
  4. Kuumenna loraus öljyä wokkipannussa. Lisää ensin sipulit ja kuullota niitä hetki. Lisää seuraavaksi lehtikaalisilppu ja paistele niitä sipulien kanssa hetki.
  5. Valuta turvonneista soijasuikaleista neste pois ja lisää ne pannulle. Wokkaile kaikessa rauhassa niin kauan kunnes riisi on valmista. 
  6. Lisää pannulle porkkanasuikaleet, savupaprikajauhetta, jeera, muskottipähkinä ja makea chilikastike. Jeeran ja muskottipähkinän kanssa kannattaa pitää järki kädessä. koska liika jeera tekee mausta tunkkaisen ja liika muskottipähkinä on aina liikaa. Itse en juurikaan mittaile mausteita, mutta 1 1/2 tl savupaprikajauhetta, 1 tl jeeraa ja 3 hyppysellistä muskottipähkinää voisi olla ok. Makeaa chilikastiketta voi laittaa noin 2-3 rkl. 
  7. Kun mausteet ovat sekoittuneet ja porkkanasuikaleet alkavat hieman notkistua, kääntele riisit kasvisten ja soijan sekaan ja kuumenna. Kun koko satsi on kuuma, ota sammuta liesi, lisää loraus riisiviinietikkaa, sekoita hyvin ja kippaa koko komeus lautaselle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti