keskiviikko 4. joulukuuta 2013

50. Vegaaniset ruis-piparkakut

Mulle iski aivan kauhea vimma tehdä piparkakkuja, vaikka yleensä jätän tälläisen väkertelyn ihan muiden hommaksi. Kaupasta ei kuitenkaan taida saada valmiita vegaanisia pipareita, ja minä tykkään joulupipareista. Kunhan ne ovat oikeanlaisia: tarpeeksi ohuita, rapsakoita, makeita ja mausteisia. Valmispiparkakuista pidän kaikista eniten Anna's pepparkakoreista, ne on vaan niin tajuttoman ohuita ja täydellisiä. Paksut piparkakut menettelee silloin kun niitä voi dipata kahviin.

Ei ole mitenkään tavallisuudesta poikkeavaa, etteivät asiat mene ihan niinkuin on suunniteltu. Aika usein onnekseni kuitenkin selviydyn vastoinkäymisistä huolimatta. Aioin tehdä piparini Chocochilin ohjeella, mutta yllättävää sinänsä, minulla ei ollut kaikkia vaadittavia aineita, joten sovelsin vähän, kuten tavallista. Taiteellisista vapauksista huolimatta näistä tuli varsin kelvollisia. Enkä edes huomaa eroa epävegaaniseen taikinaan verrattuna. Lisäksi tämän taikina on hitusen paljon parempaa, kuin tavallinen. Eikä tässä ole kananmunaa, joten salmonellaltakin vältytään.

Varsinaiset vaikeudet kuitenkin alkoivat vasta leipoessa. Olen aina ennen luullut, että joulupipareiden veemäisyys johtuu siitä, että ne repeilevät ja ovat muutenkin vaikeita saada pellille. Ehei, haasteet alkavat vasta paistaessa. Jos joku ihminen vain osasi sanoa tarkan ajan, jonka nämä uunissa vaativat, mutta ei. Kaksi pellillistä joutuivat uusintakierrokselle uuniin, ja toinen olisi ehkä saanut vielä senkin jälkeen olla hieman kauemmin. Yksikään pipari ei palanut, siitä voin sentäs olla ylpeä.

Oh, ja tämä on tosiaan aika ihanteellisen kokoinen taikina yksin leipojalle. Tästä tulee about 4 pellillistä, eli just sen verran että ei ihan suunnattomasti ala vituttamaan.




VEGAANISET RUIS-PIPARKAKUT 

n. 100 g sinistä keijua
1 dl sokeria
1 dl tummaa siirappia
10 g piparkakkumaustetta
1 dl kookosmaitoa
½ tl ruokasoodaa
½ tl leivinjauhetta
2½ dl venhäjauhoa
3 dl ruisjauhoa


  1. Sulata rasva, sokeri ja siirappi kattilassa. Lisää piparkakkumauste ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.
  2. Lisää kookosmaito. 
  3. Sekoita ruokasooda, leivinjauhe ja jauhot keskenään. Sen jälkeen sekoita ne siirappimassaan pienissä erissä.
  4. Anna jäähtyä hieman. Laita taikina lepäämään jääkaappiin yhdeksi yöksi.
  5. Leivo taikinasta pipareita vehnäjauhoitetulla pöydällä. Paista 200 C 5-10 minuuttia, riippuen uunin tehokkuudesta, piparien paksuudesta, piparien koosta ja siitä kuinka etevä olet harjoittamaan mustaa magiaa.
  6. Anna jäähtyä ja laita rasioihin, jotteivat ne pehmene. Pehmeät piparkakut eivät ole hyviä.

Siispä  vedä tonttuhattu päähän, laita joulumusiikki raikaamaan ja leivo näitä kynttilänvalossa. Vähemmästäkin on joulufiilis taattu. Kärsivällisimmät tontut myös koristelevat nämä sokerimassalla, mutta minulle nämä kelpaavat loistavasti ihan pelkältäänkin glögin kanssa naposteltavina ♥



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti