tiistai 26. marraskuuta 2013

48. Perunarieskat

Aavistelin tätä jo eilen, mutta tänäaamunahan asia varmistui: kurkku on kipeä, nenä vuotaa ja käyn muutoinkin vähän vajailla tehoilla. En ole ollut viimetalven Italian reissun jälkeen kipeänä, mutta koska kyseinen kuolemantauti on vielä kirkkaana muistissa, otan nyt aivan rauhassa. Eli juon litratolkulla teetä, luen Pientä Runotyttöä ja rukoilen että tämä menee perjantaihin mennessä ohitse. Vuokrafirmalta soitettiin ja kysyttiin minua tarjoilijaksi yhteen ravintolaan. Omistaja oli kuulema kysynyt minua nimeltä, kun olin viimelauantaina ollut blokkarina heidän hostaamissaan pikkujouluissa ja jättänyt niin hyvän ja reippaan kuvan itsestäni. Olen näköjään niin perso kehuille, että en voinut olla ottamatta tuota vuoroa. Siitä huolimatta, että tiedän kuolevani, kun on kaksi vuoroa peräkkäin. Kellon ympäri töissä, jee.

Vaikka kipeänä ei koskaan voi olla aivan tuhottoman onnellinen, niin minä kyllä kiitin jotain yläkerran heppua siitä, että jääkaapissa oli perunamuusin jämät. Perunarieskat ovat ihania, superhelppoja ja nopeita tehdä. Ja ne pelastavat flunssaisen päivän.



PERUNARIESKAT
pellillinen / 6 kpl

4 dl valmista perunamuusia, veteen tai kasvimaitoon tehtyä
1 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1-1½ dl vettä, tai jotakin kasvimaitoa
2 rkl öljyä tai sulatettua kasvimargariinia

Resepti onnistuu tietysti myös ihan lehmänmaitotuotteista tehtynä.

  1. Sekoita aineet kulhossa tasaiseksi töhnäksi. Älä vaivaa tai sekoittele likaa. Taikinasta jää tahmeaa, ja se tarttuu sormiin.
  2. Nostele lusikalla leivinpaperilla vuoratulle pellille kuusi kekoa. Taputtele jauhotetuin käsin niistä litteitä rieskoja. Tee haarukalla rieskoihin ilmareikiä. Nämä eivät leviä, joten väliä ei tarvitse juurikaan jättää.
  3. Paista 250 C, 10-15 minuuttia. Nämä eivät ota paljoa väriä, mutta hitusen ne saavat ruskettua.
  4. Nauti kasvimargariinin kanssa, lämpimänä tai kylmänä.

Nykyään teen perunamuusia lähinnä sen takia, että voisin tehdä rieskoja. Perunamuusista en niin välitä, mutta rieskat ovat aina sydämessäni. Kaupan perunarieskat eivät maistu näihin verrattuna yhtikäs miltään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti